מה מקור ההתלהבות שלנו לגבי הקהילה והארגון?

יצירת הקהילה והאירגון היא פרוייקט רחב מימדים, שעבורו נדרשת אנרגיה רבה כדי לפעול וכדי להתגבר על האתגרים שבדרך. מהו מקור האנרגיה הזו, וכיצד אנחנו שומרים על התלהבות גבוהה לאורך כל הדרך?

אנחנו מרגישים התלהבות עצומה כשאנחנו מתעסקים ביצירה הזאת, כי יש בה אספקטים ייחודיים שמעניקים לנו סיפוק של צרכים נפשיים ורוחניים עמוקים. נסביר עכשיו על האספקטים הבאים:

  • פתיחות, אותנטיות, וקבלה ללא שיפוטיות
  • שיחרור האדם
  • אווירה מאוד חיובית
  • תמיכה ועזרה
  • סיפוק הצורך במשמעות במגוון דרכים
  • עיסוק חופשי ברוחניות

פתיחות, אותנטיות, וקבלה ללא שיפוטיות

הקהילה שלנו כוללת אנשים טובים, ערכיים, וחיוביים, שמתייחסים זה לזה בכבוד הדדי, בסבלנות, בהוגנות, ובתקשורת מקרבת. אבל מה שמלהיב אותנו במיוחד, הדבר הייחודי שרוב האנשים לא מכירים מהעולם הרגיל, הוא המסגרת שמעודדת אנשים להביא את עצמם כפי שהם באמת, את כל החלקים שבתוכם, כולל החלקים שבעולם הרגיל הם נוהגים להסתיר ולהתבייש בהם מתוך פחד שיעבירו עליהם ביקורת שלילית.

אנחנו פועלים כדי ליצור מרחב בטוח ומוגן שאין בו שיפוטיות, ומעודדים לקבל כל אדם כפי שהוא. אנחנו מעודדים פתיחות ושיתוף באותנטיות מתוך עולמנו הפנימי, מתוך הבנה ששיתוף ברגשות הכי עדינים, וגם בכאבים, בחולשות, ובאירועים כואבים מאפשרת אמפתיה וחיבור, וזה תומך בריפוי (ראו: העוצמה שבפגיעות). תחושת החיבור העוצמתית והמרגשת הזאת אינה מתאפשרת ברוב המקומות בעולם הרגיל שדורשים מאנשים להסתיר חלקים של עצמם, או לשים על עצמם מסיכה מזוייפת, או לפעול מתוך ריצוי, כדי שאנשים אחרים יקבלו ויחבבו אותם.

הקהילה מאפשרת לנו לספק צורך רגשי עמוק שיש לנו (ויש לכל בני האדם): הצורך שאחרים יקבלו אותנו כפי שאנחנו. הצורך הזה הוא הדבר החשוב ביותר אצל ילד, אבל הוא לא התממש במלואו בילדותם של רוב האנשים, כי הסביבה שרובנו גדלנו בה לא הבינה את החשיבות של הקבלה הזאת ולא ידעה איך לעשות את זה, והיתה שבויה ברעיון שצריך להתאים אותנו לתבניות החברתיות הנכונות בעיניה. לעומת זאת, בקהילה שלנו, אנחנו מעודדים כל אחד לקבל את עצמו ואת האחרים, כולל כל החלקים בתוכנו שאנחנו רגילים להסתיר. וגם חיבור לילד הפנימי שיש בתוך כל אחד מאיתנו – ללמוד איך לעשות את זה, ואיך להביא את הקול שלו לידי ביטוי בקבוצה.

וכך אנחנו גם מספקים את הצורך שלנו בביטחון. אמנם חשוב שכל אחד ילמד לקבל את עצמו כפי שהוא, בלי תלות בסביבה, וכך להעלות לעצמו את הביטחון העצמי, אבל אם בנוסף לכך גם האנשים סביבנו מקבלים אותנו, זה הרבה יותר קל ומעצים. אנחנו מקבלים אחד את השני באהבה, ונותנים אחד לשני חיזוקים ועידודים, מפרגנים ואומרים תשבוחות, שזה משהו שאולי לא שמענו מספיק בילדותנו ואנחנו לא שומעים מספיק בעולם הרגיל.

סביבה כזאת גם מספקת צורך רגשי עמוק שיש לנו להתחבר לאנשים אחרים, כלומר לגעת בכל החלקים הפנימיים שלהם. זה אפשרי בזכות השיתוף הפתוח והאותנטי.

סיפוק הצרכים הנפשיים העמוקים האלה של חיבור וקבלה מאוד מלהיב ומרגש אותנו, ומדרבן אותנו לפעול בעוצמה כדי ליצור את המרחב המאפשר הזה.

שיחרור האדם

אנחנו מתעסקים בהרחבה בנושא של שיחרור האדם, כפי שמוסבר בקישור הזה. אנחנו מבינים שכולנו מוגבלים וחסומים בדרך כזו או אחרת, ושכדאי לנו לפעול כדי לשחרר את עצמנו לחופשי. ועל פי ניסיון העבר שלנו, אין דבר יותר יפה, מדהים, ומרגש מאשר לראות את האנרגיה, העוצמות, פרץ ההתלהבות ושמחת החיים שמשתחררים אצל אדם, ככל שהוא עובר תהליך של השתחררות מהכבלים התודעתיים שחוסמים אותו. וגם התוצאות החדשות שהוא מגיע אליהן הן לא פחות ממדהימות.

בכל אדם רדומים כוחות עצומים, שאם יעוררם לפעולה, הם ידהימו אותו ויחוללו מהפכה בחייו, ויביאו אותו למחוזות שלא חשב שיוכל או ירצה להגיע אליהם אי פעם. שליחותנו היא להזכיר לכל אדם שיש בו כוחות אלה, וללמד אותו כיצד להשתמש בהם.

כמובן שגם בסדנאות וקורסים מסויימים מתעסקים בכיוון הזה. אבל הם כולם מוגבלים בזמן, והם לא יוצרים קהילה. וזה אחד הדברים המיוחדים בקהילה שלנו. כי אצלנו בקהילה שומעים על הנושא הזה שוב ושוב, מזוויות שונות, ולומדים איך ליישם את זה בפועל, ומזכירים זה לזה את הכיוון הזה כל הזמן. כשאתם שומעים סיפורים מעוררי השראה על ההשתחררות וההתפתחות של אנשים בקהילה, ואתם רואים את השינוי הזה מתרחש מול עיניכם, זה מהדהד ודבק גם בכם, ומחזק בכם את הרצון להשתחרר ואת האמונה שזה אפשרי להפוך להיות עוצמתיים ברמה שלא חלמתם עליה. כל זה מאיץ את התהליך ותומך בו לאורך זמן ארוך ומביא אנשים לרמות שלא היו יכולים להגיע אליהן בשום מסגרת אחרת.

למרות שאנחנו עדיין בשלבים ההתחלתיים של הארגון, אנחנו יכולים לדמיין את העוצמות הגבוהות וההשפעה האדירה שנצליח לחולל בעצמנו ובאחרים כשנפעל יחד. אנחנו מאמינים בלב שלם שנצליח להגיע לשם, ואנחנו חדורי מוטיבציה גדולה. האמונה הזו מעוררת בנו התלהבות עצומה.

אווירה מאוד חיובית

אנחנו מאמינים שהעצמה אישית עוברת קודם כל דרך חיזוק החיבור שלנו ל"תדר הגבוה", כלומר התמקדות בחיובי, הערכת הטוב, חיבור ל"אני הגבוה", וטכניקות שתומכות בכך (ראו: להתמקד בחיובי לפני הבעיות). רק מהמקום המועצם, כשאנחנו חזקים יותר, נכון לדעתנו, לגשת ולטפל בכאבים הרגשיים ובבעיות.

לכן אנחנו מקפידים במיוחד במפגשים שלנו על אווירה מאוד חיובית, אופטימית, מעודדת, מחזקת, ומעצימה, כל הזמן עוד ועוד. אנחנו עושים זאת במגוון דרכים (שנפרט עליהן בהמשך). כך אפשר להגיע לרמות מאוד גבוהות של התלהבות מהחיים, שמחת חיים, אופטימיות, אמונה, ועוצמה אישית.

תמיכה ועזרה

כאשר אנחנו נתקלים בחיים שלנו בקושי שדורש פיתרון, אנחנו לא צריכים להתמודד איתו לבד. יש לנו את חברי הקהילה לדבר איתם. הם תמיד יכולים לתת לנו תמיכה נפשית: אוזן קשבת, הבנה, הכלה, עידוד, וחיזוק. הם יכולים להזכיר לנו את הדברים שקשה לנו לזכור כשאנחנו במצוקה: הדברים שלמדנו יחד לגבי איך להתמודד עם אתגרים וקשיים בחיים, וגם החוזקות שלנו,הערכים החיוביים, התפיסה הרוחנית, וידע מעשי. וכך אנחנו פחות נופלים לבור של רגשות כאובים כמו פחד, עצב, וכעס, ויוצאים מבור כזה מהר יותר, וזה מחזק את העוצמה והאפקטיביות שלנו להתמודד עם אתגרי החיים.

התמיכה הזו לפעמים חזקה יותר מהתמיכה הנפשית שאנחנו יכולים לקבל מחברים ומבני משפחה שלא בקהילה, כי היא מגיעה מאנשים שמתעסקים כל הזמן בהעצמה אישית ולכן יודעים דרכים יותר אפקטיביות לחזק אותנו, וגם בגלל הקשר הנפשי המיוחד של פתיחות ואותנטיות שיש בין חברי הקהילה (כלומר יש הרגשה יותר נוחה לשתף בקשיים הנפשיים מאשר מה שמתאפשר בעולם הרגיל).

יתר על כן, מכיוון שמטרת הקהילה היא התפתחות, אפשר להחליט להתמקד בלימוד הידע שנחוץ כדי להתמודד עם האתגר שהופיע. כלומר, יימצאו בקהילה האנשים שיתעניינו להתכנס יחד כדי למנף את האתגר שהופיע כהזדמנות ללמוד, לתרגל, וליישם את הידע הנחוץ כדי להתגבר על הבעיה. לדוגמה, אם מישהו פוטר ומחפש מקום עבודה חדש, אפשר ליצור סדנה שעוזרת לאנשים להבין מה הם רוצים לעשות עכשיו, איך לכתוב קורות חיים, איך לחפש משרות פוטנציאליות, איך להתראיין, ואפילו איך להקים עסק משלהם.

וכמו בכל קהילה, יש תועלת רבה מעצם השייכות לקבוצה גדולה ומגובשת. ככל שהקהילה גדולה יותר, כך יימצאו בה יותר אנשים שיוכלו לתת לנו עזרה פרקטית, החל מהשאלת חפצים ובייביסיטר, ועד עזרה מקצועית ממומחים בעלי ידע בתחומים שונים. חברי הקהילה יכולים גם לקשר אותנו לאנשים נוספים שהם מכירים כדי לעזור לנו, ואף לתת להם המלצה חמה עלינו מתוך היכרותם איתנו.

כל זה תורם להרגשה שיש לנו גב חזק שעוזר לנו, וכך אנחנו יכולים להתמודד עם אתגרי החיים ביותר קלות ומהירות. זה מחזק מאוד את תחושת הביטחון שלנו בחיים.

סיפוק הצורך במשמעות במגוון דרכים

כפי שמוסבר במאמר על משמעות החיים, יש מגוון מקורות שמהם אפשר לשאוב תחושת משמעות בחיים שלנו. הקהילה והאירגון מספקים את כל המקורות האלה! נפרט כאן לגבי חלק מהם.

כאמור שם, יש לנו צורך פסיכולוגי חזק להרגיש שהחיים שלנו הם בעלי משמעות, שאנחנו עושים משהו חשוב, שאנחנו לא "סתם מעבירים את הזמן". וחלק מרכזי מכך הוא להתעסק לא רק בעולם הצר של הצרכים שלנו ושל המשפחה שלנו, אלא להשתייך למשהו שגדול מעצמנו. לשתף פעולה עם אנשים נוספים כדי לשרת תכלית גדולה ונעלה יותר – להשפיע לטובה על הקהילה, החברה, המדינה, והעולם.

מעצם הפעולה בקהילה ובאירגון ערכי-רוחני, אנחנו עוזרים אחד לשני ולא רק לעצמנו, וזה בפני עצמו כבר מוציא אותנו מעצמנו. יתר על כן, אנחנו פועלים יחד כדי להביא שינוי לטובה לא רק בעצמנו ואחד אצל השני, אלא רוצים להפיץ את השינוי החיובי הזה הלאה לחלקים יותר ויותר גדולים של החברה.

תחושת השתייכות למסגרת כזאת נותנת לכל אחד מאיתנו המון כח. אפשר לראות דוגמאות לכך אצל קבוצות אידאולוגיות ודתיות, שבהן אנשים נרתמו למטרה גדולה משותפת שהאמינו בה, וזה הוציא מתוכם את המיטב שבהם, תעצומות נפש, תושיה ויצירתיות, יכולת להתמיד ולהתגבר על אתגרים הרבה יותר מאשר היו יכולים לבד או בקבוצה שאינו מבוססת על השקפה ערכית-רוחנית מקיפה.

הכיוון הזה זה מועצם אצלנו עוד יותר כי אצלנו הכיוון סביבו אנחנו פועלים כדי לתרום לעולם הוא כיוון ההתפתחות. אנחנו מקבלים תחושת משמעות כשאנחנו מתאגרים את עצמנו לצאת מגבולות אזור הנוחות שלנו ולצמוח, פועלים כדי להפוך לגירסה טובה יותר של עצמנו מבחינת האישיות, התכונות והערכים שאנחנו חיים לפיהם. וכמובן, תהליך ההתפתחות מוביל להעצמת היכולות שלנו, וכשאנחנו מרגישים יותר חזקים ועוצמתיים, זה מוביל להתלהבות מהחיים, שמחה וסיפוק.

תהליך ההתפתחות כולל גם שיפור מיומנויות חיים שעוזרות לנו בכלל בחיים, כגון תקשורת מקרבת ותקשורת אותנטית, אפקטיביות וניהול זמן. התהליך כולל גם שכלול והגשמה של הכשרונות הטבעיים שלנו, כדי לתת את המתנה הייחודית שלנו לעולם. הקהילה והאירגון מספקים לכל אחד מגוון הזדמנויות מסוגים שונים ליישם את הכשרונות והרצונות שלו. יש הרבה פרוייקטים ותפקידים אפשריים, החל מאירגון, הפקה, ולוגיסטיקה, ועד יצירת תכנים, בטקסט או וידאו, עיצוב גרפי, פירסום, הוראה, הנחייה, אימון, ועוד. ההזדמנויות האלה הן גם הזדמנויות לתרגל נתינה ולהרגיש תרומה למשהו גדול מאיתנו.

כאמור, מקור נוסף למשמעות הוא הרצון שיש לנו להשפיע לטובה על העולם ולא רק על עצמנו ועל הקהילה שלנו. אנחנו שואפים להתקדם בהדרגה לעבר חזון של עולם אידאלי, שבו כולם חיים בשלום ואין אלימות ומלחמות, וכל הבעיות הבעיות הכלכליות, החברתיות, השילטוניות, והאקולוגיות נפתרו. השינוי הזה מתחיל מההתפתחות האישית של כל אחד מבני האדם, ויכול לקרות רק אם הרמה של כל האנשים תקפוץ מדרגה כדי להתאים להשקפה ערכית-רוחנית מתקדמת, בדומה להשקפה שאנחנו פועלים לכדי ליצור ולשכלל.

עיסוק חופשי ברוחניות

אנחנו מאוד מתעניינים לא רק בידע פרקטי של התפתחות אישית אלא גם בעיסוק בשאלות הגדולות של החיים, כלומר שאלות רוחניות, כגון מהי השקפת-העולם שלנו, או "האידאולוגיה האישית" שלנו שעל-פיה אנחנו רוצים לחיות. זה כולל את הערכים החיוביים שאנחנו רוצים לאמץ לעצמנו, ואת הסיפור הכללי על המציאות, התכלית שלנו בחיינו, ואילו פרשנויות מעצימות אנחנו יכולים לתת לדברים שקורים, במיוחד הדברים שנחשבים "רעים" או "קשים". לדוגמה, האם אני מספר לעצמי שהחיים שלי והעולם הזה קשים ומלאי בעיות ואני חי ממקום של הישרדות? או אני מספר לעצמי שהעולם מלא בדברים טובים, שאני בעל עוצמה, שאני יכול להתמודד עם הכל, שכל מה שקורה יש לו משמעות והוא אתגר שאני יכול למנף אותו לצמיחה והתפתחות? ואיך אני יכול לחוות יותר חיבור לעצמי, לאחרים, לעולם, לפליאה ולנשגב, ולחוויות רוחניות?

יש אצלנו מקום לכל שיחה על כל נושא. בפרט, אם החיפוש הרוחני מביא חלק מהאנשים לאמונה כלשהי בעל-טבעי או בדת כלשהי, יש אצלנו מקום לשיחות על כך, גם אם חלק אחר של האנשים לא מתחבר לכיוונים האלה ויכול למצוא תשובות ומשמעות בדרכים אחרות. מכיוון שאנחנו מכוונים לקבל אחד את השני ללא שיפוטיות, אנחנו גם מכבדים את האמונה של הזולת. וכך, בניגוד לדת ולאירגונים רוחניים מסויימים, אין אצלנו אמונות רוחניות ספציפיות רשמיות של האירגון שכולם חייבים להסכים להן ולהאמין בהן. כל אחד חופשי לשמוע ולחקור בעצמו מגוון של רעיונות ואמונות רוחניות, ולאמץ לעצמו את מה שמתאים לו על פי השקפתו והבנתו, וגם לשנות את דעתו כחלק מתהליך ההתפתחות שלו. אנחנו יכולים ללמוד אחד מהשני על ההשקפות שלנו, וזה מעשיר אותנו.